ilf

NIEUW: ICONIC LOCAL FLAVOURS 

Lay’s® brengt je de smaak der smaken van de Nederlandse snackkeuken, en dat in een chipje!

Introducing Lay's MAX!®

Jouw favoriete Lay’s Superchips® veranderen binnenkort in Lay’s MAX®.

Heerlijke gebakken aardappel chips in authentieke smaken met extra ribbels voor een harde kraak. Precies zoals je van ons gewend bent!

 

home content

JUST LAY'S

Bij Lay's zijn we dol op chips en op de natuur. Dat gaat prima samen. Chips van echte aardappelen van het land met eerlijke ingrediënten...

home content

LAY'S SMAAKMAKERS

Hoe veranderen we onze aardappels in de lekkerste chips? Door ervoor te zorgen dat er drie simpele elementen in elke zak Lay’s gaan.

We beginnen met de beste aardappelen, want zonder aardappelen geen chips! VR 808, Brooke en Lady Rosetta zijn een paar van onze favoriete aardappelrassen en worden speciaal voor jou geteeld. We werken al jaren met boeren die heel goed weten hoe je de aardappelen moet verzorgen. Zij zorgen ervoor dat de aardappelen in tip-top conditie zijn en blijven.

Maar er is nog een belangrijke plant die elke zak Lay’s net zo hard nodig heeft als aardappelen, namelijk zonnebloemen. Wanneer de olie eruit is geplet, verhitten en filteren we de olie. Het resultaat: SunSeed® olie, van nature lager in verzadigde vetten. En samen met onze koolzaadolie zorgen ze voor een perfecte olieblend waardoor de chips altijd knapperig worden gebakken.

Het laatste element voor elke zak Lay’s zijn de heerlijk smaken – uiteraard zonder kunstmatige kleurstoffen en zonder conserveermiddelen. De nog warme chips gaan rond in een ton terwijl de smaken, als een waterval van lekkerheid, over de chipjes heen gaan. De chips draaien rond zodat elke chipje overal genoeg bedekt wordt met de smaken om zo optimaal te kunnen genieten!

Drie elementen die je van elke kraak laten genieten!

x

Simpelweg genieten, dat is waar de producten van Lay’s voor staan. Bereid met echte ingrediënten en verkrijgbaar in onweerstaanbaar lekkere smaken!

home content

ONZE CLASSIC

back whitepotatos

GESCHIEDENIS VAN CHIPS

Chips naar Nederland
In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips in het Moon’s Lake House Hotel in Saratoga Springs in Amerika. Dat ging zo: een gast vond zijn gebakken aardappels te dik en stuurde ze steeds weer terug naar de keuken. Om daar een eind aan te maken besloot Crum de aardappels zó dun te snijden dat je ze niet meer met een vork kon eten. Tot Crum’s verbazing was de gast helemaal enthousiast over zijn gebakken aardappelschijfjes. Al snel bleken meer mensen deze ‘potato chips’ lekker te vinden en kregen ze onder de naam ‘Saratoga Chips’ een vaste plek op de menukaart.
 

Aan het begin van de twintigste eeuw introduceert Frank Smith chips in Europa. Samen met zijn vrouw emigreerde hij van Amerika naar Engeland waar hij een chipsfabriek startte. De Engelsen vonden zijn chips zo lekker dat de fabriek al binnen een jaar te klein was om aan de grote vraag van de Engelsen te kunnen voldoen.


Chips naar Nederland
Je kunt het je haast niet voorstellen, maar eind jaren ‘50 heeft nog bijna niemand in Nederland van chips gehoord, laat staan ze gegeten. Daar komt verandering in als een groep Nederlandse aardappelt.

HOE WORDT LAY'S GEMAAKT

Hoe wordt Lay’s chips gemaakt?
Speciale aardappels voor de Lay’s chips van PepsiCo
PepsiCo gebruikt drie speciale aardappelrassen om Lay’s chips te maken: VR 808, Brooke en Lady Rosetta. De meeste aardappels die je in de winkel kunt kopen, zijn namelijk niet geschikt voor chips. Elke dag arriveren er vrachtwagens vol aardappels bij de fabriek. Maar pas als blijkt dat de kwaliteit van de aardappels goed is, worden ze tot chips verwerkt. Van aardappel tot chips in 15 minuten. Het proces om van aardappels chips te maken duurt hooguit 15 minuten. Maar in die korte tijd krijgen de aardappels heel wat te verduren: 

Sorteren en wassen
Bij binnenkomst in de fabriek worden de aardappels eerst nauwkeurig gesorteerd en gewassen. Voor 1 kg chips zijn ongeveer 3 á 4 kg aardappels nodig. Schillen
Vervolgens worden de aardappels geschild in een grote ronddraaiende trommel met een rasp aan de binnenkant.

Controleren 
Na het schillen worden de aardappels nog een keer gecontroleerd. Aardappels die niet aan de strenge kwaliteitseisen voldoen, worden er uitgehaald.

Snijden 
De aardappels worden in hele dunne plakjes van ongeveer 1,3 millimeter gesneden. Dit gebeurt in grote draaiende trommels met aan de binnenkant vlijmscherpe mesjes.

Wassen 
Via de lopende band gaan de plakjes vervolgens naar een waterbad waarin het zetmeel van de schijfjes wordt gewassen zodat ze niet aan elkaar gaan plakken in de oven.

Bakken 
De aardappelschijfjes worden met een lopende band in een enorme oven geschoven die maar liefst 2.000 kg chips per uur kan bakken. In de oven worden ze 3 à 4 minuten op 180˚C gebakken in speciale zonnebloemolie. Lay’s gebruikt zonnebloemolie die van nature rijk is aan onverzadigde vetten en daardoor beter voor je gezondheid dan andere olie. Sorteren 
De chips gaan verder via de lopende band naar de Optisorter. Dit apparaat bekijkt de chips en haalt alle chips met zwarte plekjes tussen de andere chips uit. Op smaak brengen 
Vervolgens komen de chips via een lopende band in ronddraaiende smaakstoftrommels terecht waar ze worden voorzien van zout, paprika of andere smaken.

Inpakken 
Nadat de smaak is toegevoegd worden de chips automatisch gewogen en ingepakt. Daarbij wordt de zuurstof uit de zak verwijderd waardoor de chips langer vers en knapperig blijven. Ook de speciale folie zorgt ervoor dat de inhoud van de zak lekker en vers blijft.

Verpakt voor vervoer 
De zakjes worden daarna in dozen verpakt en via een opvoerband naar de expeditieruimte getransporteerd.

Distributie 
De dozen met chips worden op pallets gezet en in de vrachtwagen geladen en naar de distributiecentra van de supermarkten gebracht. We houden de kwaliteit goed in de gaten
Tijdens de productie controleren we de kwaliteit van onze chips voortdurend. We doen dit door te proeven, te meten, te kijken en te wegen. Zowel mensen als apparatuur voeren deze controles uit. Ook kijken we goed naar waar de producten en grondstoffen vandaan komen. Met behulp van een codesysteem kan PepsiCo alles nagaan over het productieproces, bijvoorbeeld wanneer en door wie een product gemaakt is. Ook kunnen we controleren welke grondstoffen er gebruikt zijn. Als er iets mis gaat, kan PepsiCo deze producten aan de hand van de code gemakkelijk opsporen en het probleem verhelpen.

WAT ZIT ER IN ONZE CHIPS?

Ondersteuning van een verantwoorde levensstijl
Voor Lay’s chips, als product van PepsiCo (www.pepsico.nl), zijn smaak en gezondheid erg belangrijk. PepsiCo ziet het als haar taak de keuze voor een verantwoorde levensstijl te vergemakkelijken. Dit doet ze door een uitgebreide keuze aan lekkere producten te bieden en door deze voortdurend te vernieuwen en te verbeteren. Bijvoorbeeld door de chips te bakken in speciale zonnebloemolie die minder verzadigde vetten bevat dan de plantaardige olie die we eerst gebruikten. Bij alles wat we doen is het uitgangspunt wel dat de smaak minimaal gelijk blijft.

Wat zit er in onze chips?
Voor een verantwoorde voeding is het van belang om naast de hoeveelheid calorieën ook een aantal voedingsstoffen in de gaten te houden. Daarom staat er een zogenaamde GDA-tabel op alle verpakkingen van Lay's. GDA betekent Guideline Daily Amounts (Dagelijkse Voedingsrichtlijn). De GDA-tabel geeft aan welke bijdrage één zakje Lay's levert aan de dagelijkse behoefte aan calorieën, eiwitten, koolhydraten, suikers, vetten, verzadigd vet, zout (natrium) en vezels.

De voedingswaardetabel
Op de achterkant van de Lay’s-verpakkingen staat een voedingswaardetabel. Deze geeft aan hoeveel energie en voedingsstoffen de chips bevatten. Lay’s chips bevatten ook waardevolle voedingstoffen zoals eiwitten, vet, koolhydraten en vezels en passen daarom prima in een gevarieerd voedingspatroon.

PepsiCo bakt in SunSeed®
Van sommige voedingsstoffen, zoals verzadigde vetten, suikers en zout, moet je niet teveel binnenkrijgen. Daarom is PepsiCo altijd op zoek naar manieren om chips beter in te passen in een verantwoord voedingspatroon. Zo worden Lay’s chips bereid in SunSeed® olie die van nature rijk is aan enkelvoudige onverzadigde vetten.

We dragen ons steentje bij
Zout zit in bijna alles wat we eten: van vleeswaren tot brood en kant-en-klaar maaltijden. We krijgen volgens het voedingscentrum dan ook te veel zout binnen. Hoewel chips hier slechts een beperkte bijdrage aan levert, zien we het bij PepsiCo wel als onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen. Daarom gebruiken we 25% minder zout voor onze chips terwijl de smaak voor 100% gelijk is gebleven.